UDRUŽENJE GRAĐANA SLOVENAČKOG PORIJEKLA TUZLA

                    

 

 

SLOVENSKA SKUPNOST TUZLA

 

 

 

         

 

 Povratak na početak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIJESTI I DOGAĐAJI


"SLOVENČICE" NA PROMOCIJI

     U biblioteci "Derviš Sušić" je 25.03.2016. godine održana promocija knjiga "Vatra" i "Žena u haljini crvenoj", autorice

 Emine Vukičević iz Sarajeva. Podršku ovom projektu dao je i ženski hor "Slovenčice" koje su nastupile u muzičkom dijelu 

 programa, pored gostia iz Makedonije Lazara Miteva na horni i gitariste Damira Memića iz Živinica

 

     

 

 

 


 

 

SMFONIJSKI ORKESTAR U TUZLI

 

     Gala koncertom Simfonijskog orkestra Konzervatorija za muziku i balet iz Maribora u Tuzli je obilježen Dan slovenačke kulture "Prešernov dan"

     Prešernov dan je državni praznik Republike Slovenije. Lijepo je kada jedna zemlja ima dan kulture za državni praznik i tu se naravno uklapamo i mi, članovi Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla. Naša je zadaća upravo širenje slovenačkog jezika i kulture u našem gradu. Već duže vremena u Tuzli nije gostovao simfonijski orkestar tako da je ovaj koncert bio pravo osvježenje za publiku – kazala je za Tuzlarije Dragica Tešić, predsjednica pomenutog udruženja.

        Pored Simfonijskog orkestra iz Maribora kojim je dirigovao maestro Slavko Magdić, nastupio je i solista Žan Milošič Dundek na klaviru. U programu koncerta izvedena su djela L. v. Beethovena, W. A. Mozarta, F. Schuberta i B. Ipaveca.

 

 

 Organizatori koncerta bili su UG slovenačkog porijekla Tuzla sa Konzervatorijem za muziku i balet iz Maribora u saradnji sa JU BKC TK – a Tuzla i nesebičnu podršku Ambasade R Slovenije u Sarajevu i ambasadora NJ. E. Iztoka Grmeka.

 POSLIJE KONCERTA

    

    

     

   

    

     

     

 

  

SREČANJE  SLOVENSKIH  PEVSKIH  ZBOROV V BiH

 

 

V skladu z odobrenim projektom ZSD v BiH „Evropa zdaj“ od strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je Slovenska skupnost Tuzla organizirala in bila domačin Srečanja slovenskih pevskih zborov v BiH, ki je potekalo 10 -11 oktobra 2015. Ker je že od davnine znano da glasba nima meja, je Slovenska skupnost na to srečanje povabila, razen zborov iz BiH, tudi še pevska zbora iz Zrenjanina, iz Republike Srbije, in iz Splita, iz Republike Hrvaške. Oba zbora sta se takoj z veseljem odzvala, tako da so se v soboto, 10.10.2015 po 12:30 uri v Hotelu „Tuzla“ zbrali štirje mešani pevski zbori, iz Splita, Zrenjanina, Banja Luke in Sarajeva. V Bosanskem kulturnem centru Tuzla, kjer je bil koncert, so se jim pridružile še ženski zbor „Slovenčice“ iz Slovenske skupnosti Tuzla, tako da je bilo pet zborov, približno 110 pevcev, ki vsi z navdušenostjo in predanostjo prepevajo slovenske ljudske in umetne pesmi.

Revijalni koncert slovenskih pevskih zborov je bil v Koncertni dvorani Bosanskega kulturnega centra Tuzla, v soboto, 10. oktobra 2015. z začetkom ob 19:00 uri. Ker nismo imeli med poslušalci niti predstavnikov Veleposlaništva Republike Slovenije v BiH, niti predstavnikov ZSD v BiH „Evropa zdaj“, je najprej predsednica Slovenske skupnosti Tuzla, gospa Dragice Tešić pozdravila vse prisotne in zaželela im prijetni glazbeni večer. Takoj po njenem nagovoru smo začeli s programom. Vsak zbor je zapel tri pesmi. Koncert je otvoril ŽPZ „Slovenčice“, z zborovodkinjo prof. Lejlo Mulaosmanović ki so zapele: Pri farni cerkvici, Djevojka je zelen bor sadila in Moja dekle je še mlada ob spremljavi harmonike v spretnih rokah Mirele Ibrahimović Mehanović. Potem pa so se po vrsti predstavili še MePZ „Planika“ iz Zrenjanina z zborovodkinjo prof. Danielo Avram s pesmimi: Oče naš, Ženka mi v goste gre in Pod sjajem zvezda. Naslednji je zapel zbor „Davorin Jenko“ iz Banja Luke pod vodstvom zborovodkinje prof. Vanje Topić  in poslušalcem daroval pesmi Na jezeru, Vušnejša ja ni in Pri sosedi. Zbor „Camerata Slovenica“ iz Sarajeva, je kot predzadnji, pod vodstvom dirigenta Šetić Fuada  zapel:  Micika v püngradi rouže bere, So še rožce v hartelnu žavovale in Zapojmo pesem. Zadnji  MePZ SKD „Triglav“ iz Splita je pod vodstvom dirigenta mag. Marija Krnića zapel: Luna sije, Pridi nazaj in Tam sem jaz doma. Potem pa so se jim na odru pridružili še vsi ostali zbori in skupaj so zapeli  Avsenikovo „Slovenija, odkod lepote tvoje“. Solo je pela, tokrat sopranistka, Mirela Ibrahimović Mehanović, na klavirju jih je spremljala Sarah Skopljak, učenka IV razreda Srednje glasbene šole Tuzla, dirigirala pa je prof. Lejla Mulaosmanović. Prireditev je vodila Asja Kavgić, članica Slovenske skupnosti Tuzla in PR srečanja zborov. In tako se je koncert končal ob burnem aplavzu navdušenih poslušalcev v dvorani. Lahko povemo da so s prireditvijo bili zadovoljni kako nastopajoči, še bolj pa poslušalci. A pevci iz vseh pet zborov so pokazali kaj znajo in kako lepa je slovenska pesem.

Koncert slovenskiih pevskih zborov v BiH so pomno spremljala sredstva informiranja. Pred koncertom je potekala intenzivna medijska promocija, in sicer: bili so narejeni plakati, potem še radio najave tega koncerta, gostovanja predsednice Slovenske skupnosti Tuzla na občinskih in kantonalnih medijih, izdelava in distribucija vabil in zgibank s programom za publiko.. Fotografije s koncerta postavljene su na več strani Facebook-a, kakor tudi na web strani Slovenske skupnosti. Objavljena so tudi kratka poročila o tem dogodku na portalih. Celi potek koncerta je sneman in narejeni so CD-ji.

Za organizacijo Koncerta je Slovenska skupnost požela dosti lepih pohval od samih nastopajočih, zelo pohvalno pa so se izražali tudi poslušalci. Lepo je vedeti, da so vsi naši gosti naslednji dan, v nedeljo, odšli domov srečni in zadovoljni z vsem, kar so doživljali z nami tukaj v Tuzli, in bogatejši za še eno lepo pojoče doživetje. Upamo, da se bo ta tradicija srečanja slovenskih pevskih zborov iz regiona uspešno nadaljevala tudi v bodočih letih.

 

Tuzla, 19.10.2015.                                                                                                                 Predsednica

                                                                                                                                              Dragica Tešić

 

                  

          

                                    

      

                                

 

             

 

                                                   

     

                         

 

  

KONCERT VOKALNE GRUPE OKTET 9 CELJE

 

     U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla u subotu 26.09.2015. u 19:00 časova, u organizaciji Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, održan je  koncert Vokalne grupe OKTET 9  Gimnazije Celje. Gost koncerta bio je ženski zbor „Slovenčice“ Tuzla.

     OKTET 9 je vokalna grupa sastavljena od bivših i sadašnjih đaka Gimnazije Celje-Centar, koja već 10 godina obavlja svoju osnovnu misiju širenja svih vrsta vokalne glazbe među ljudima. Grupa djeluje pod umjetničkim vodstvom profesora Gregora Deleja. Trenutno grupa broji 9 članova. OKTET 9 je do sada imao više od 500 nastupa i koncerata širom Slovenije, a iza sebe imaju također i dvanaest uspješnih međunarodnih turneja. Gostovali su u Engleskoj, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, na Malti, Austriji, te diljem Balkana. Grupa je poznata po veoma bogatom muzičkom repertoaru koji obuhvata sve, od slovenske narodne glazbe, preko domaćih i stranih umjetničkih pjesama iz svih perioda, do popularne glazbe Slovenije i svijeta.

     U Oktetu 9 pjevaju: David Zupanc, Miha Žgank, Jan Šilec, Mihael Strniša (tenori), Mato Žgajner, Leon Ašenberger, Marko Petriček, Miha Hliš i Gregor Deleja (basovi).

   

                   

     

                      

 

    U Oktetu 9 pjevaju: David Zupanc, Miha Žgank, Jan Šilec, Mihael Strniša (tenori), Mato Žgajner, Leon Ašenberger, Marko Petriček, Miha Hliš i Gregor Deleja (basovi).

    Koncert je otvorila Asja Kavgić, članica Udruženja koja je pozdravila goste i prisutne, a zatim je publika uživala u raznovrsnom repertoaru Okteta 9. Između dva nastupa Okteta 9, nastupio je, kao gost, ženski zbor „Slovenčice“, a zajedno su izveli dvije kompozicije. Slušaoci su bili zadovoljni, a jedinstvene izvedbe kompozicija Okteta 9, propračene su burnim aplauzom.

   Nakon završenog koncerta, nastavilo se druženje članova Okteta 9  i članica Udruženja u restoranu  „Sezam“....Bilo je to veče za pamćenje..

 

            

 

              

 

                     

 

 

 

  

IZLOŽBA U LJUBLJANI

       

    U organizaciji Zveze slovenskih društev v BiH „ Evropa Zdaj „ in Slovenske skupnosti Tuzlaje v Ljubljani, v Narodni Univerzitetni knjižnici, v petek, 11. septembra 2015 ob 19.uri bila otvoritev likovne razstave »Slovenci v Tuzli 2014 in 2015«. Najprej je  govorila gospa Helena Janežić ispred NUK- e, potem pa so po vrsti govorili organizatorji Darko Mijatović kot predstavnik Zveze slovenskih društev v Bosni in Hercegovini „Evropa zdaj“, Davor Mešić kot mentor in udeleženec likovne kolonije in na koncu je predsednica Slovenske skupnosti Tuzla Dragica Tešić odprla razstavo. V kulturnem programu je nastopila vokalna skupina CARINA iz Slovenije. Razstava »Slovenci v Tuzli« je rezultat uspešno zaključene istoimene likovne kolonije, ki je potekala od 17. do 23. avgusta v Tuzli. V kavarni NUK v Ljubljani so razstavljena slikarska dela, nastala na prvi likovni koloniji Slovenci v Tuzli (2014) ter slike, nastale na koloniji avgusta 2015.

    Retrospektivna razstava slik predstavlja rezultat kreativnega dela dvanajstih slikarjev iz Srbije, Hrvaške, Slovenije in BiH. Na razstavi bo priložnost videti 30 slikarskih del, ki se med sabo, prav tako kot vsi udeleženci kolonije, slogovno zelo razlikujejo. V umetniških delih so zastopane različne slikarske tehnike (akril, olje, akvarel ter kombinirane tehnike). Komplementarnost in različnost med likovnim dojemanjem, slogi dela in odnosom do likovnega polja, razstavi dajejo zelo zanimiv, igriv in pester karakter.

 

         

                    

       

    Na otvoritvi razstave so bili prisotni tudi Marjan Cukrov, predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Branka Bukovec, predsednica Društva prostovoljnega dela iz Novega mesta, predstavniki DS »Triglav« Banja Luka Marija Grbić, predsednica in Nataša Kajmaković član IO, in umetnika Dragan Gačnik in Tatjana Bosnić.

 

                  

 

                                                                  

 

 

 

  

POSJETA IZ URADA

      U utorak, 29 septembra  2015 godine, na naše zadovoljstvo, u posjetu Udruženju došli   su dr. Zvone Žigon, sekretar i Marjan Cukrov  viši savjetnik iz Urada za slovence po zamejstvu in po svetu. U Udruženju su ih dočekali predsjednica Dragica Tešić, sekretar Majda Souček, članovi   IO Vlatko Zimmer, Gordana Ferenc i Jasenko Mašić, te vođa likovne sekcije, Borka Jokić. Prvo je predsjednica Udruženja upoznala predstavnike Urada sa radom udruženja u proteklom periodu, sa naglaskom na školu slovenskog jezika i kulture za djecu i za odrasle, zatim radom zbora Slovenčice i Likovne sekcije, te učešćem Udruženja u radu Saveza slovenačkih društava u BiH „Evropa zdaj“. Gosti iz Urada su se pohvalno izjasnili o našem radu, te su nam pružili punu podršku u realizaciji naših projekata. U dvosatnom razgovoru razmijenili smo mišljenja vezano za probleme Udruženja koji su vezani prije svega za finansiranje, odnosno, govorili smo o  mogućnostima dobijanja veći sredstava za pojedine projekte, posebno ako se radi o projektima sa velikim brojem učesnika. Takođe smo dogovorili mogućnost realizacije stručne pomoći u vezi sa sređivanjem naše arhive,  kao i uvezivanje naših mladih članova koji studiraju u Ljubljani. Razgovor je protekao u veoma prijatnoj atmosferi i nadamo se da će nam uskoro doći ponovo, kao gosti i na nekoj od manifestacija koje organiziramo.

 

         

 

                       

 

 

  

 

"SLOVENCI U TUZLI 2015"

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA

 

         

              

            

         

         

         

         

         

         

         

"SLOVENCI U TUZLI 2015"

II LIKOVNA KOLONIJA

 

         

         

         

              

          

         

              

  

46.TABOR SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV

19.-20.06.2015. godine

 

 

 

 

  

 

 

SVEČANA AKADEMIJA

DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

SUBOTA  13.06.2015. godine

 

 

 

 

 

 

  

 

DAN KULTURE REPUBLIKE  SLOVENIJE U TUZLI

SUBOTA  21.02.2015. godine

 

      Svi posjetioci Ateljea mogli su da uživaju u bogatom kulturnom programu u kojem su nastupili Samo Dražumerič, pjesnik i književnik i Peter Škerl, diplomirani grafični dizajner i ilustrator. U programu su učestvovali i učenici slovenskog jezika i kulture pri Udruženju građana slovenačkog porijekla Tuzla, koje je pripremala Slavica Pavlović, jedna od najuspješnijih učiteljica slovenskoga jezika i kulture na ovim prostorima, zaslužna za buđenje ljubavi prema slovenskoj domovini kod brojnih učenika, od kojih mnogi odluče nastaviti svoje školovanje i život upravo u Republici Sloveniji.

      U muzičkom djelu programa nastupio je Ženski pjevački zbor "Slovenčice" pod dirigentskom palicom profesorice Lejle Mulaosmanović, koja i u ovoj godini sa zborom nastavlja redati uspjehe, nastupe i gostovanja. Također, prisutne je svojim nastupom počastio i talentirani gitarist Armin Ibrahimagić.

 

        

         

                            

 

          

                  

               

             

    

 

    

     

  

 

      KONCERT HIŠNI ANSAMBL AVSENIK U BKC

      Svake godine koncertom obilježimo početak božićnih blagdana, a ovoga puta bili smo domaćini našim dragim gostima iz Slovenije. Željeli smo da našim sugrađanima poklonimo nešto drugačiji zvuk sa grupom Hišni ansambl Avsenik, a oni su doajeni slovenačke muzičke scene. Interesantno je napomenuti da je upravo 6.12. blagdan pod nazivom Miklavževanje, odnosno Sveti Nikola, stoga je ovaj koncert svojevrsni poklon tuzlanskoj publici i za taj blagdan – kazala je za Tuzlarije Dragica Tešić, predsjednica Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla.

        

 

     

 

           

 

   

 

   

 

          

 

       

 

       

 

      

 

       

 

       

 

      

 

     Članovi ansambla

     Vito Muženič, klarinet, kao profesor muzike predaje u muzičkoj školi u Ljubljani, dok pored toga cijeloga života djeluje i u području narodno-zabavne muzike. U ansamblu braće Arsenik je više no uspješno naslijedio Albina Rudana i već od samoga početka je članom Hišnega ansambla Avsenik. Među mnogim adutima koje, kao klarinetist, posjeduje, bitno je spomenuti krasan ton i veliku muzikalnost. Odličan je kompozitor, aranžer i producent.

     Stanko Praprotnik, truba, već više od 20 godina svira prvu trubu u Simfonijskome orkestru RTV Slovenija, magistar je trube, profesor u muzičkoj školi u Ljubljani i cijeloga života se bavi muzikom. S Vitom Muženičem tvori odličan duvački duet u Hišnem ansamblu Avsenik od 1999. godine. Odlikuje ga širok, strog ton i briljanstna tehnika.

     Toni Iskra, harmonika, školovani muzičar, koji je svoj muzički put započeo u Simfonijskom orkerstru STV Slovenija svirajući fagot. Danas slovi za virtuoza na harmonici. U muzičkoj školi Radovljica predaje harmoniku i, u pravilu, njegovi učenici ostvaruju najviše nagrade na raznim priznatim takmičenjima u sviranju harmonike. U Hišnem ansamblu Avsenik djeluje od 2002. godine. Izvrstan je tehničar s izuzetnom preciznošću i briljantnim leggierom.

     Renato Verlič, gitara, jedan je od najboljih gitarista u narodno-zabavnome žanru, poznat i omiljen, kako od drugih muzičara, tako i od publike. U Ansablu braće Avsenik naslijedio je Lea Ponikvarja i preuzeo njegov stil sviranja. Izvrstan je ritam gitarist, koji je prije suradnje s legendarnim Avsenicima svirao u mnogim poznatim grupama. Od 2001. svira u Hišnem ansamblu Avsenik, gdje je potporni stub ritam sekcije.

     Marjan Legat, bas i bariton, u ansamblu je jedini koji nema prethodno muzičko obrazovanje. U muzici je, pak, svim srcem još od samoga početka ansambla, jer je jedan od osnivača ansambla.

     Tina Debevec, vokal-sopran, svoj pjevački talent najprije je oblikovala u raznim pjevačkim zborovima, posljednjih godina pohađa nastavu solo pjevanja i klavira. U narodno zabavnim vodama svoj put je započela kao pjevačica pri asnamblu Saše Avsenika, a od jeseni 2010. je članica Hišnega ansambla Avsenik, gdje svojim sopranom upotpunjuje pjevački tercet.

     Marjana Urankar, vokal-alt, solo pjevanju se podučavala 21 godinu, njen put započeo je pri ansamblu Poljanšek, nastavio pri Trgovcima, ansamblu Rž, ansamblu Jožeta Burnika i ansamblu Tonija Savnika, dok je djelovala i pri više pjevačkih zborova.

     Danilo Lukan, vokal-tenor, svoj pjevački put započeo je u osnovnoj školi, gdje je razvio veliku želju za pjevanjem. S deset godina primljen je u dječju, poslije i u omladinski pjevački zbor RTV Slovenija. Kao pjevač i gitarist se godine 1986. pridružio ansamblu, gdje je po prvi put osjetio strast za narodno-zabavnom glazbom. Godine 1991. odazvao se pozivo poznatoga ansambla Gašperji, s kojima je pjevao više od 20 godina.

      Zapjevajte s nama ususret blagdanima!

     Monika Andrejaš – Padžić, PR koncerta

 

                    

 

 

 

 


 

 

 

      Zajednički koncert slovenačkih horova

 

Koncert slovenačkih pjevačkih horova, koji je organiziran povodom desetogodišnjice pristupanja Republike Slovenije Evropskoj uniji, održan je 08.11.2014. godine u 19,30 h u Galeriji "Mandžić" u Tuzli. Prema riječima Dragice Tešić, predsjednice Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, radi se o vrlo važnom događaju za sve Slovence, pa tako i  one  u Tuzli koji teže da i naša zemlja postane članom velike evropske porodice.
        Ovim koncertom također smo željeli da u Tuzlu donesemo dašak slovenačke kulture i da poboljšamo kulturnu ponudu  u gradu. Mislim da smo uspjeli pokazati koliko je lijepa slovenačka kultura i jezik – dodala je Tešić.

        U programu su učestvovali Ženski pjevački zbor "Slovenčice", Tuzla, Vokalna skupina "Kronce", Novo Mesto i Mješoviti pjevački zbor "FERI", Maribor. Članovi horova su prisutnu publiku podsjetili na bogatu tradiciju izvođenja slovenačkih pjesama, koje nemamo priliku tako često čuti u programima koncerata u Tuzli.

 

                                

 

                      

                                  

 

Koncertu su prisustvovati Ambasador Republike Slovenije u BiH mag. Iztok Grmek i Barbara Beričić, i sekretarka ambasade.

 


                UČESNICI KONCERTA

    ŽENSKI ZBOR "SLOVENČICE" TUZLA
Poznati ženski zbor "Slovenčice" osnovan je u septembru 2009.godine, s ciljem njegovanja slovenačke muzike, jezika i kulture. Zbor broji 24 članice, a njihov repertoar čine narodne i umjetničke pjesme na slovenačkom jeziku, kao i druge kompozicije. Dosad je zbor imao brojne nastupe, od kojih se izdvajaju dva samostalna koncerta. Zbor vodi dirigentica prof. Lejla Mulaosmanović, a izvedbu slovenačkih pjesama na harmonici prati Mirela Ibrahimović Mehanović.

 

 

    VOKALNA SKUPINA "KRONCE" URŠNA SELA, NOVO MESTO
Vokalna skupina "Kronce" djeluje već punih 13 godina u okviru Kulturno umjetničkog društva Uršna Sela, općina Novo Mesto. Osnovana je iz jednostavne ljubavi prema pjevanju i njegovanju lijepih slovenačkih pjesama. Njihov repertoar sastoji se uglavnom od slovenačkih narodnih pjesama, ali je obogaćen i narodnim pjesmama drugih naroda, kao i duhovnim i zabavnim kompozicijama.
Zbor vodi dirigentica Alenka Novak.

 

 

     MEŠANI PEVSKI ZBOR "FERI" MARIBOR
Mješoviti pjevački zbor "FERI" je, nakon dugogodišnjeg nastojanja, ponovno osnovan početkom 2012. godine na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Univerziteta u Mariboru.
Imali su i dva samostalna koncerta, na kojima su se predstavili šarolikim repertoarom i time oduševili publiku.  Zbor djeluje pod vodstvom dirigentice Nadje Stegne, a u njemu pjevaju studenti i uposlenici fakulteta.  

 

                             

NAŠI PRIJATELJI


 

Organizaciju koncerta su podržali Gradska uprava Tuzla, BH Telecom, Triglav osiguranje i

 NLB Banka Tuzla.

                                                                              

                    

 

                        

                                      

 

 

     www.brochure-design.com
 
     

Copyright 2007 You.com. All Rights Reserved. Frontpage-Templates.org